У Переяславі пропонують знести знак єднання України і московії

У Переяславі не вщухають суперечки довкола питання існування "Монументу відзначення 300-річчя возз'єднання України з Росією". Дискусії щодо доцільності збереження історичної пам'ятки тривають від старту дії закону про декомунізацію в Україні. Депутати ж Київоблради наголошують, що у війні росії проти України не може бути і мови про збереження таких ідеологічних символів "возз'єднання" та "дружби".

"Ось так зараз виглядає пам'ятний знак Возз'єднанню України та Росії у Переяславі, котрий я пропоную знести до бісової матері. Бо це воз'єдання – примітивний фейк", – написав депутат Київської облради від фракції "Європейська Солідарність" Володимир Горковенко в Facebook.

За словами депутати, переяславці наголошують, що після подій, які розгорталися в Маріуполі, Харкові, Ченігові, Бучі, Ірпені та Макарові не може бути і мови про дружбу між росією та Україною. 

Також цю ініціативу підтримав однопартієць Горковенка – депутат КОР Роман Титикало.

Нагадаємо, що ще наприкінці лютого 80% жителів Переяслава на Бориспільщині під час громадських слухань висловилися за знесення "Монументу відзначення 300-річчя возз'єднання України з Росією". Пам'ятник розташований на центральній площі міста. 

Варто зауважити, що питання про клопотання щодо вилучення з Державного реєстру нерухомих пам'яток України об'єктів культурної спадщини в місті Переяславі", у тому числі й цієї пам'ятки, на сесіях ради громади порушувалося у 2021 році двічі. Проте депутати так і не змогли ухвалити позитивного рішення. Тоді серед депутатів звучало, що таке рішення "не на часі".

Зв'язатися з нами -

+380930755740 , oblastnumber1@gmail.com