Переяславський символ фейкової «дружби» між Україною та рф нарешті демонтують

Переяславської міськради ухвалила рішення про демонтаж символів фальшивої дружби між Україною та росією

На сесії дискусій з цього приводу майже не було. Єдине, що депутатка Марина Навальна зауважила, що таке рішення варто розглядати і в аспекті безпеки. Але в готовий проєкт рішення змін уже не вносили, 22 депутати проголосували «за». 

Отож, упродовж тридцяти днів міське комунальне господарство має ДЕМОНТУВАТИ «Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з росією на центральній площі Переяслава. 

Також у рішенні зазначено, що прибрати з публічного простору мають і скульптурну композицію «Навіки разом», встановлену з нагоди вже 325-річчя, та пам’ятний знак неподалік, який «ознаменовував» Переяславську раду 8 січня 1654 року. Ці знаки стоять поки що на майдані Княжий двір, неподалік Успенської (жовтої) церкви. Один із них, з погруддям Богдана Хмельницького, уже частково оновлений.

Майдан Княжий двір (історичне середмістя) з монументом про Переяславську раду
Майдан Княжий двір (історичне середмістя) з монументом про Переяславську раду Автор: Переяслав. City

Дискусії про демонтаж  монументу сумнівного «возз'єднання» в середмісті древнього Переяслава були розпочаті щонайменше в період подій Революції Гідності.

Вже в 2021 році вони активізувалися патріотично налаштованими жителями громади.

Двічі на сесії міської ради (22 липня та 21 жовтня) 2021 року виносилося питання про порушення клопотання щодо вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України монумента «возз’єднання» України з росією. І хоча тоді не йшлося ні про його перенесення, ні про знищення, депутати не прийняли були позитивного рішення.

На сесії 18 листопада 2021 року у порядок денний внесли «Про проведення громадських слухань щодо доцільності подальшого перебування пам’ятника монументального мистецтва місцевого значення «Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією» на площі Богдана Хмельницького». «За» проголосувати лише 15 депутатів, але цього вистачило для позитивного рішення. Локальні громадські слухання вирішили провести після скасування «червоного» рівня епіднебезпеки на території Переяславської громади.

Офіційні слухання таки відбулися 22 лютого 2022 року. Представники громади, які прийшли на зібрання, проголосували за знесення пам’ятника. Але через два дні розпочалася повномасштабна війна. Московія з танками, градами, крилатими ракетами і бомбами напала на Україну. Було не до пам’ятників.

Нещодавно, "знести до бісової матері" «Монумент на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією» закликав депутат Київської обласної ради Володимир Горковенко

Зв'язатися з нами -

+380930755740 , oblastnumber1@gmail.com